10-03-2014, 18:57
Ciasto cappucino
Składniki
Ciasto I:
- 4 jajka
- 3/4szkl. cukru
- 3/4szkl. mąki
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II:
- 20 dkg kokosów
- 7 białek
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cyrtyny
Masa:
- 7 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- budyń śmietankowy lub waniliowy
- 3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru / 1,5 kostki masła lub margaryny
Przygotowanie
Ciasto I
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, na końcu proszek do pieczenia, mąkę i kakao.
Upiec takie dwa placki.
Ciasto II
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i resztę składników.
Masa
Zagotować 2szklanki mleka z cukrem, cukrem waniliowym.
W drugim naczyniu rozmieszać 1 szkl mleka z mąką, budyniem, żółtkami i wlać na gotujące mleko. Ugotować krem, który po wystudzeniu rozetrzeć z 1,5kostki masła lub margaryny-jak kto lubi. Dodać do kremu pod koniec ucierania 2łyżki spirytusu lub wódki, a na końcu 4 małe torebki cappucino lub 16 łyżeczek z dużego opakowania -śmietankowe lub waniliowe.
Kolejność przełożenia:
Biszkopt kakaowy
1/2 masy
Placek kokosowy
1/2 masy
Biszkopt kakaowy
Polewa
hihihihihi