Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym - Wersja do druku +- Serwery CS 1.6 - DeathRun.pl (http://deathrun.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (/forum-Dzialy-tematyczne--15) +--- Dział: Inne (/forum-Inne--156) +---- Dział: Własna twórczość (/forum-Wlasna-tworczo%C5%9Bc--158) +---- Wątek: Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym (/temat-Filety-z-kurczaka-w-sosie-pomaranczowo-imbirowym--12607) |
Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym - Plpolak19 - 06-04-2014 14:06 Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym Kurczak: • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka • sól • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Marynata: • 1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki • 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru • 1 ząbek czosnku, drobno starty • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy • 1/3 łyżeczki białego pieprzu (jest ostry, można dać mniej, do smaku) • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego • 2 łyżki octu ryżowego lub winnego • szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej) • 1 łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie, ale warto użyć) Przygotowanie: W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę, dżem pomarańczowy. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić. Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do małego naczynia żaroodpornego (lub woreczka foliowego na mrożonki jeśli odstawiamy do marynowania na dłużej), zalać marynatą, obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki). Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 - 3 polewać marynatą z naczynia. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, doprawić solą i jeśli mamy zaprawą - przyprawą do ryżu w sushi (lub łyżeczką octu ryżowego i szczyptą cukru). Wyjąć kurczaka z piekarnika. Piersi wyłożyć na deskę lub talerz i pokroić po upływie kilku minut. Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po pokrojonym mięsie, skropić limonką, posypać posiekaną chili i kolendrą lub szczypiorkiem. Do podania: • ryż do sushi, ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu • limonka do skropienia • kolendra (bardzo polecam) • szczypiorek • opcjonalnie - papryczka chili drobno posiekana Smacznego! Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/kurczak_w_sosie_pomaranczowym/przepis.html RE: Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym - Edera - 06-04-2014 14:12 Repka dla ciebie. Za chuchuwego kurczaka RE: Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym - CandlE - 06-04-2014 15:18 nie RE: Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym - Obey138 - 06-04-2014 17:41 Pod obrazkiem brakuje Cytat:*Propozycja podania RE: Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym - Plpolak19 - 03-05-2014 14:39 Nie brakuje, to tylko zdjęcie . |